ВИКОРИСТАННЯ AUTODESK INVENTOR API ТА МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ VISUAL BASIC ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ МОДЕЛІ (НА ПРИКЛАДІ ЗУБЧАСТИХ КОЛІС)

  • О.В. Черніков
  • В.М. Рагулін
  • Н.В. Черепанова
  • Н.Є. Калюжна

Анотація

У роботі продовжується розгляд питань адаптації пакету Autodesk Inventor для виконання вимог до креслеників, що висуваються діючими стандартами. Пропоновані зміни стосуються розробки моделей зубчастих коліс з використанням відповідного майстра проектування та оформлення їх креслеників, зокрема, таблиці параметрів, за стандартами ГОСТ 2.403-2.408.

Описано створений програмний додаток до пакету Autodesk Inventor. Він реалізований на мові програмування Visual Basic, що забезпечує доступ до бази даних моделі через інтерфейс прикладного програмування (API). Вибір вказаного середовища програмування пов’язаний з тим, що воно є вбудованим в пакет Inventor і має потужній відлагоджувач коду. Пропонований модуль створює ряд додаткових параметрів користувача для моделі зубчастого колеса, що передаються до кресленика, якій виконується на основі раніше розробленого шаблону креслеників зубчастих коліс. Цей шаблон містить необхідні таблиці для всіх варіантів циліндричних і конічних зачеплень та був описаний у попередній статті [6].

Розв’язано задачу пошуку та вибору потрібних параметрів з бази даних деталі, незалежно від використаного режиму роботи майстра проектування (режими «компонент» або «елемент»). Також підтримуються моделі, отримані після створення зубчастих коліс із дійсним евольвентним профілем зубу, одержаних в спеціальному режимі роботи генератора зубчастих коліс «Экспортировать профиль зуба».

Запуск запропонованої програми організовано за допомогою створеної кнопки команди, розміщеної на стрічці інструментів на вкладці «3D-модель». Впровадження цього додатку здійснено в навчальний процес та рекомендовано для виробництва, що дозволить суттєво прискорити та спростити роботу з пакетом.

Ключові слова: комп'ютерне моделювання, параметризація, зубчасті передачі, програмний додаток, Inventor API, VBA.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Черніков, О., Рагулін, В., Черепанова, Н., & Калюжна, Н. (2020). ВИКОРИСТАННЯ AUTODESK INVENTOR API ТА МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ VISUAL BASIC ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ МОДЕЛІ (НА ПРИКЛАДІ ЗУБЧАСТИХ КОЛІС). Сучасні проблеми моделювання, (17), 138-144. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/17/138/144

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають