ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ В НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ПАКЕТУ AUTODESK REVIT ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД

Анотація

На сьогодні ринок вимагає вводити у систему освіти вивчення нових технологій проектування (BIM) та створення на їх основі звітної документації. На початку 2021 року було схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України №152-р [1] в плані заходів з реалізації Концепції впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в України, зокрема, п.10 «Забезпечення навчання (підвищення кваліфікації) щодо ВІМ-технологій у будівництві». Назріла необхідність вводити в навчальні плани архітектурного, будівельного, механіко-технологічного профілю факультетів розгляд сутності BIM-моделювання, його теоретичних основ та інструментарію. Доцільно, починаючи з перших курсів навчання в рамках дисциплін, пов’язаних з інформаційними технологіями, інженерною та комп'ютерною графікою, основами інженерного проектування вводити теми, пов'язані з розглядом понятійного апарату, теоретичних основ, сутності BIM-моделювання і вивченням його інструментарію.

Вивчаючи дисципліни з нарисної геометрії та інженерної графіки, студент отримує знання щодо формоутворення поверхонь, їх типології і взаємодії, вчиться використовувати можливості геометричного моделювання при вирішенні інженерних і архітектурно-будівельних завдань. В рамках вивчення дисципліни «Інженерна та комп’ютерна графіка» кафедра ІКГ ХНАДУ протягом багатьох років викладає комп’ютерні програми компанії Autodesk: AutoCAD, Inventor, Civil, а з 2019-2020 н.р. для підготовки фахівців спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» кафедра проводить заняття з курсу «Використання пакету Revit в задачах будівництва». В цій роботі розглядається варіант розробленого архітектурного проекту малоповерхового будинку. З огляду на специфіку кафедри, акцент в роботі робиться в основному на модельну і графічну складові, такі як оформлення креслеників проекту, аналіз геометричних просторових характеристик основних конструктивних складових об'єкта, розуміння співвідношення і взаємодії між його частинами, аналіз взаємного положення елементів конструкцій.

Ключові слова: BIM-технології, освітній процес, Autodesk Revit, архітектурні споруди, малоповерховий будинок.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Грицина , Н., & Черніков , О. (2021). ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ В НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ПАКЕТУ AUTODESK REVIT ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД. Сучасні проблеми моделювання, (21), 98-104. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/98/104

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають