КОМПОЗИЦІЙНИЙ ГЕОМЕТРИЧНИЙ СПОСІБ АНАЛІЗУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПРИ РОБОТІ З ВЕЛИКИМИ ДАНИМИ

Анотація

У статті запропоновано композиційний геометричний спосіб аналізу інформації у великих дата сетах на етапі їх первинної обробки та «очищення». Спосіб базується на методах точкового числення Балюби-Найдиша та є підготовчим етапом при застосуванні композиційного методу геометричного моделювання великих даних. Для ефективного аналізу великих даних важливе застосування відповідних алгоритмів сортування за кількістю у певних кластерах (групах). У кожному кластері елементи-точки бази даних мають однакові (у межах визначеного допуску на відхилення), характеристики-координати, що їх визначають. Використовуючи кластери з великою кількістю точок, можна визначити перебіг процесу, виявити тренди його розвитку. Кластери з відносно невеликою кількістю точок, в результаті аналізу, можуть бути виключені з розгляду, як такі, що не впливають суттєво на розвиток ситуації. Подання елементів (об’єктів) будь-якої бази даних у вигляді точок, які мають, у кількості та якості, координати, що у повній мірі відповідають їх властивостям та характеристикам, будемо називати композиційною геометризацією даних. Властивості даних можуть бути геть різними за суттю та змістом. Під час геометризації бази даних методами композиційного геометричного моделювання застосовуються одночасно дві системи координат. Перша – це тривимірна система координат об’єктного простору, у якому відбувається перебіг процесу. При цьому, додається четверта координата – це зміна часу. Друга – це n-мірна система координат простору параметрів, у якій визначаються координати елементів бази даних, які параметризують властивості та характеристики кожного елементу. Процес геометризації даних набагато спрощує наступний етап роботи – розробку композиційних геометричних моделей. Зокрема, мінімальне використання машинного ресурсу при роботі з великими даними значно здешевлює отримання цінних висновків та прогнозів.

Ключові слова: великі дані, очищення, первинна обробка, точкове БН-числення, композиційний метод геометричного моделювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-03-04
Як цитувати
Верещага, В., & Адоньєв, Є. (2021). КОМПОЗИЦІЙНИЙ ГЕОМЕТРИЧНИЙ СПОСІБ АНАЛІЗУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПРИ РОБОТІ З ВЕЛИКИМИ ДАНИМИ. Сучасні проблеми моделювання, (20), 68-75. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2021/20/68/75

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>