ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ВАРІАТИВНОГО ФОРМУВАННЯ РІЗНИЦЕВИХ СХЕМ КУТОВИХ ПАРАМЕТРІВ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОФІЛЮ ПЛОСКИХ ПЕРЕРІЗІВ ПЕРА ЛОПАТКИ КОМПРЕССОРА

Анотація

Одним з найбільш наукоємних і складних призначень машинобудування є об'єкти газотурбінного будівництва. Насправді, багато проблем, що вирішуються в цій галузі, по своїй постановці аналогічні завданням сельхозмашинобудівництва, енергетичних машин і комплексів.

Традиційно важливим напрямком для газотурбінобудування є розробка і виготовлення газотурбінних двигунів і компресорів. Завдяки широкому розмаїттю компресорів та їх показників (принцип дії, основні конструктивні особливості, створюваний тиск, продуктивність, частота обертання, енергоспоживання) вони використовуються в переважній більшості вугільних, металургійних, нафтогазових, авіаційних, суднових, транспортній та інших галузях, а також у промислових комплексах.

Однак, водночас вимоги замовників дедалі більше зростають до якості виробництва турбін, їх економічних показників, зменшення масових характеристик та металоємності, підвищення експлуатаційної безпеки, екологічної чистоти в роботі, а також ремонтопридатності.

Надійність газотурбінних двигунів істотно залежить від надійності лопаток компресора та турбін. Це пов’язано з тим, що крім розтягування та згинання від відцентрових сил, згинання та кручення від потоку газу, лопаті відчувають змінні напруження від вібраційних навантажень, амплітуда та частота яких змінюються в широкому діапазоні. Крім того, лопатки турбіни та компресора є найбільш розповсюдженими, оскільки на виготовлення одного ГТД витрачається понад 2000 штук  лопаток. Тому вдосконалення їх геометричної форми є важливим науково-технічним завданням, вирішенням якого є використання досягнень прикладної геометрії та комп’ютерних технологій для моделювання та візуалізації обводів лопаткових апаратів, а потім їх виготовлення на високошвидкісних обробних центрах з ЧПУ.

Ключові слова: дискретна інтерполяція, метод згущення, кутові параметри, лопатка компресора.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Спірінцев , Д., Найдиш , А., Лебедєв , В., & Кравець , О. (2021). ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ВАРІАТИВНОГО ФОРМУВАННЯ РІЗНИЦЕВИХ СХЕМ КУТОВИХ ПАРАМЕТРІВ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОФІЛЮ ПЛОСКИХ ПЕРЕРІЗІВ ПЕРА ЛОПАТКИ КОМПРЕССОРА. Сучасні проблеми моделювання, (21), 171-182. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/171/182

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>